Att misslyckas med sitt företag har länge varit stigmatiserat i Sverige. Här har det setts som något fult att behöva erkänna att affärsmodellen inte höll eller att inkomsterna var för små. Om du frågar några av de mest framgångsrika företagarna i världen kommer de dock inte att hålla med om den bedömningen. Istället är misslyckandet snarare en förutsättning för att företaget senare ska gå bra. Det är i misslyckandet som du kan rätta till det som gått snett och komma tillbaka som en starkare företagare. Därför bör ingen i en ledarposition vara rädd för att misslyckas eftersom det kan ha helt kontraproduktiva effekter.
Det mest uppenbara skälet till att ett misslyckande faktiskt kan löna sig i längden är att det ger dig värdefulla erfarenheter och insikter som du kan använda till nästa projekt. Oavsett om det rör uppskattningen av kundunderlaget eller hur du tillverkar en produkt på bästa sätt har en konkurs sannolikt fått dig att inse en hel del om företagandets ädla konst. Om du aldrig råkar ut för en tuff tid är det också svårare att veta vad du behöver förbättra för att lyckas fullt ut. Med ett misslyckande i ryggen vet du vilka gropar du ska undvika att hamna i.
Att lägga ned sitt företag kan också vara bra av andra skäl. I Sverige har det under en lång tid funnits en kultur som bidrar till idén om att man ska hålla igång sitt företag så länge som möjligt. Även om det har en hedervärd tanke bakom sig kan det leda till oanade effekter. Om företaget inte är lönsamt innebär det nämligen att det blir mer och mer skuldsatt – utan att någon förbättring syns. Då är det ofta bättre att ta det obekväma beslutet tidigt för att slippa onödig huvudvärk i ett senare skede.
Det är normalt att tvivla på sin egen kapacitet när det gäller att driva företag. Det är ett tufft arbete som kräver en resistens mot motgångar. Om du någonsin behöver muntra upp dig själv räcker det att tänka på den store affärsmannen och uppfinnaren Thomas Edison som var en av dem som behövde misslyckas tusentals gånger innan han plötsligt hittade rätt – och gick till historien som glödlampans uppfinnare.