Pension som egenföretagare

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när man pensionssparar som egenföretagare. Det första och viktigaste att tänka på är att du själv ansvarar för att du får pension. Du tjänar in din pension genom att ta ut lön eller överskott och samtidigt betala in avgifter och skatter. Du behöver också kompensera med ett sparande som ersätter en tjänstepension. Ju mer lön du tar ut och skattar för, desto större pension kan du få. Det finns dock en hel del annat man bör tänka på som egenföretagare om man vill ha en bra pension när man bestämmer sig för att sluta vara egenföretagare. Det finns till exempel en hel del avgifter som tillkommer på pensionen som man bör ha koll på när man samlar pengar till sin pension.

Skatter och andra avgifter

När man som egenföretagare ska se över sin pension finns det en hel del att tänka på. För det första måste man se till att faktiskt ha en inkomst i företaget så man kan ta ut en lön som anställd. När man ser till sin pension tänker man ofta inte på att avgifter som skatt med mera kommer att dras när pensionen betalas ut. Det gäller alltså att se upp med avgifterna så inte dessa tar en större del av pensionsutbetalningen och man endast får några tusenlappar kvar att leva på när skatten och avgifterna dragits från utbetalningen. Om man tidigare har arbetat och tjänat in pengar till sin pension och sedan vill flytta dessa pengar kan också en hel del avgifter tillkomma och det är också en sak att se över om det verkligen är lönsamt att flytta de pengar man sedan tidigare sparat ihop.

Hur får man ihop pensionspengar?

Man kan få ihop pengar till sin pension på flera olika sätt om man är egenföretagare. Om man har ett företag som fungerar bra och som får en bra omsättning kan man ta ut en bra lön och genom detta samla pengar till sin pension. På så sätt kan man också samla ihop pengar till ett sparande som kan motsvara en tjänstepension. Om man har ett företag som däremot inte går så bra kanske man inte kan ta ut någon lön och då kanske man måste ta till drastiska metoder för att kunna få in pengar. Att sälja faktura till ett inkassobolag eller liknande kan vara ett sätt för företaget att få in pengar från obetalda fakturor. Då kan man få in pengar snabbt och kanske till och med lite mer än vad den ursprungliga fakturan skulle ha gett.

Leave a Reply

mts_cool