Hållbart företagande – så minskar du ditt företags miljöpåverkan

Att driva företag idag handlar om mer än bara siffror på sista raden. Allt fler, både kunder och vi företagare själva, inser vikten av att ta ansvar för vår planet. Hållbart företagande, och särskilt att minska verksamhetens miljöpåverkan, är inte längre en nischfråga utan en central del av att bygga ett framgångsrikt och långsiktigt företag. Kanske känns det som en stor och komplex utmaning, särskilt för oss småföretagare med begränsade resurser? Jag förstår det, jag har själv brottats med de tankarna. Men jag har också lärt mig att det handlar om att ta ett steg i taget, att hitta smarta lösningar och att se möjligheterna snarare än hindren. Den här artikeln är tänkt som en praktisk guide för dig som vill komma igång eller ta nästa steg på din hållbarhetsresa.

Varför hållbarhet är en affärsnödvändighet

För inte så länge sedan kanske hållbarhet kändes som något som mest berörde stora koncerner med särskilda avdelningar för ’corporate social responsibility’. Idag är läget ett helt annat. Hållbarhet har gått från att vara något perifert till att bli en central affärsmöjlighet, och det gäller i allra högsta grad även för oss småföretagare. Kunderna blir alltmer medvetna och ställer högre krav, inte bara på produkten eller tjänsten i sig, utan också på hur den produceras och levereras. Enligt en undersökning från Företagarna är just ökade kundkrav och allmänhetens förväntningar starka drivkrafter bakom företagens hållbarhetsarbete. Att integrera miljöhänsyn, tillsammans med etiska och sociala aspekter, i affärsstrategin är ofta en förutsättning för att vara relevant och konkurrenskraftig. Många företag, stora som små, använder FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030, som ett värdefullt rättesnöre i detta arbete, vilket kan hjälpa till att strukturera och rikta insatserna effektivt.

Men handlar det bara om att möta yttre krav? Absolut inte. Att arbeta aktivt för att minska sin miljöpåverkan kan faktiskt leda till ökad lönsamhet och stärka företagets långsiktiga överlevnad. Det låter kanske som en motsägelse, men tänk efter: effektivare resursanvändning innebär ofta minskade kostnader för exempelvis energi, material och avfallshantering. Enligt Företagarna uppger fyra av tio företag att deras hållbarhetsarbete har bidragit till ökad lönsamhet, vilket tydligt visar på de ekonomiska fördelarna. Investeringar i exempelvis energieffektivisering kan ge direkta besparingar på sikt. Dessutom kan ett tydligt hållbarhetsengagemang stärka ditt varumärke, göra dig till en mer attraktiv arbetsgivare och öppna dörrar till nya affärsmöjligheter och samarbeten. Som Swedbank påpekar kan hållbart företagande stärka småföretagens konkurrenskraft och attrahera både kunder och investerare. Det handlar helt enkelt om att bygga ett robust företag som är rustat för framtiden, vilket även innefattar god krishantering för småföretagare för att hantera oväntade utmaningar som kan uppstå.

Kartläggning och mål som första steg mot en grönare verksamhet

En hand håller en digital representation av jorden täckt av grönska, omgiven av hållbarhetsikoner som illustrerar förnybar energi och återvinning.
Att visualisera företagets miljöpåverkan, som på bilden där en hand omsluter en grönskande jordglob omgiven av symboler för förnybar energi, återvinning och CO2-reduktion, är ett kraftfullt första steg mot att integrera hållbarhet i alla delar av verksamheten och förstå dess många sammanlänkade aspekter.

För att arbetet med att minska företagets miljöpåverkan ska bli effektivt krävs ett strukturerat angreppssätt. För att framgångsrikt och strategiskt minska företagets miljöpåverkan är ett oumbärligt första steg att noggrant kartlägga företagets totala hållbarhetspåverkan, från inköp av material och energi till hur dina produkter eller tjänster används och slutligen tas om hand. Som bilden ovan illustrerar, där en hand håller en digital jordglob täckt av grönska och omgiven av hållbarhetsikoner, handlar det om att se helheten och förstå hur olika delar hänger ihop. Försök identifiera de områden där du kan göra störst skillnad. Är det energiförbrukningen i dina lokaler (kopplat till FN:s mål 7 om hållbar energi)? Transporterna (mål 9 och 11 om hållbar infrastruktur och städer)? Avfallsmängderna (mål 12 om hållbar konsumtion och produktion)? Eller kanske materialvalen i dina produkter? Genom att förstå din nuvarande situation kan du rikta dina insatser där de ger mest effekt.

När du har en bättre bild av din påverkan är nästa steg att sätta tydliga och mätbara mål. Vad vill du uppnå och när? Att bara säga att man vill ’bli mer miljövänlig’ är för luddigt. Sikta istället på konkreta mål som ’minska energiförbrukningen med 10 % inom ett år’ eller ’halvera mängden osorterat avfall inom två år’. Det är också avgörande att involvera hela organisationen i detta arbete. Hållbarhet är inte ett projekt för en enskild person, utan något som behöver genomsyra hela verksamheten och med fördel bli en värdeskapande och integrerad del av företagskulturen. Regelbunden mätning och uppföljning är A och O för att se till att ni är på rätt väg och för att kunna justera kursen vid behov.

Förstå din värdekedja från råvara till kund

Att minska sin miljöpåverkan handlar inte bara om vad som sker inom företagets egna väggar. Det är minst lika viktigt att titta på hela värdekedjan – från dina leverantörer till dina kunder. Vilken miljöpåverkan har de råvaror eller komponenter du köper in? Hur ser produktionsprocesserna ut hos dina leverantörer? Och hur kan du underlätta för dina kunder att använda och avyttra dina produkter på ett hållbart sätt? Exempelvis kan du designa dina tjänster så att de uppmuntrar till ett mer hållbart beteende hos kunden genom att erbjuda digitala leveranser istället för fysiska, eller designa produkter för enkel reparation snarare än snabbt utbyte, likt företag som Patagonia gör. Genom att ställa krav på dina leverantörer, till exempel gällande miljövänliga material och produktionsmetoder, kan du påverka i ett tidigare led. Det kan handla om allt från att välja leverantörer som använder förnybar energi till att efterfråga produkter med mindre och mer hållbara förpackningar, och att säkerställa detta genom tydlig kontrakt och kontraktshantering.

Det här med värdekedjan kan kännas överväldigande, men börja i liten skala. Kanske kan du identifiera en eller två nyckelleverantörer att inleda en dialog med? Eller se över hur du kan designa dina produkter för att förlänga deras livslängd och underlätta återvinning. Att förstå och ta kontroll över riskerna och möjligheterna i hela värdekedjan är en viktig del av ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

Praktiska tips för minskad miljöpåverkan i vardagen

När kartläggningen är gjord och målen är satta är det dags för det handfasta arbetet. Det finns en uppsjö av åtgärder du kan vidta, stora som små, för att minska ditt företags miljöpåverkan. Många av dessa kan dessutom leda till direkta kostnadsbesparingar. Kom ihåg att varje litet steg räknas!

Effektivisera resurser och välj hållbart

Energi är ofta en stor post, både miljömässigt och ekonomiskt. Börja med att se över din energiförbrukning. Finns det onödig belysning som kan släckas? Kan gamla maskiner bytas ut mot mer energieffektiva modeller? Att kontrollera och följa upp energiinköp och -förbrukning är grundläggande. Överväg också att byta till fossilfria och förnybara energilösningar om möjligt, vilket direkt adresserar mål 7 i Agenda 2030. Glöm inte bort vattenförbrukningen (mål 6) – även här kan det finnas besparingar att göra genom att hushålla med vatten och förhindra föroreningar. När det gäller material och avfall är mantrat ’minska, återanvänd, återvinn’ centralt. Se över svinnet i din produktion eller tjänsteleverans. Kan ni källsortera bättre? Kan material återanvändas internt? Att designa produkter för återanvändning, renovering och återvinning är en viktig del av den cirkulära ekonomin, där målet är att minimera resursinsatser och avfall. Fundera på produktens hela livscykel redan från designstadiet. Kan du minska materialanvändningen eller välja material som är lättare att återvinna, till exempel genom att använda återvunnet papper eller biologiskt nedbrytbara förpackningar? Även små saker som att minska pappersanvändningen genom att undvika onödiga utskrifter och använda elektroniska fakturor gör skillnad (mål 15 om ekosystem och biologisk mångfald gynnas också av minskad pappersanvändning).

Dina inköp spelar också stor roll. Genom att göra medvetna val kan du styra mot mer hållbara alternativ. Välj om möjligt certifierade och ekologiska produkter och tjänster, oavsett om det handlar om kaffet i fikarummet, städtjänster eller material till din produktion. Att välja Fairtrade-märkta produkter stödjer en mer rättvis handel och ofta bättre miljöhänsyn (bidrar till mål 1 och 2). När det gäller kemikalier är det viktigt att fasa ut eller begränsa användningen av sådana som är skadliga för hälsa och miljö (mål 3 och 14). Ersätt dem med bättre alternativ där det går, och se till att oundvikligt avfall hanteras korrekt för att inte belasta reningsverk.

Smarta transporter och klimathänsyn

Transporter står ofta för en betydande del av ett företags klimatpåverkan (mål 13 om klimatåtgärder). Här finns mycket att vinna genom att tänka smart. Kan ni samdistribuera varor? Prioritera mindre energiintensiva transportsätt som tåg framför bil och flyg när det är möjligt. Se över er fordonspark – kanske är det dags att investera i elfordon eller biogasbilar? Uppmuntra anställda att välja cykel, gång, samåkning eller kollektivtrafik. Att erbjuda möjlighet att jobba hemifrån kan också minska transportbehovet och därmed utsläppen. För tillverkande företag kan GPS-spårning och ruttoptimeringsprogramvara vara ovärderliga verktyg för att effektivisera transportvägar och minska bränsleförbrukningen, vilket leder till både kostnadsbesparingar och minskade utsläpp.

Digitalisering och ny teknik som värdefulla verktyg

Digitaliseringen erbjuder fantastiska möjligheter att minska miljöpåverkan. Genom att digitalisera processer som fakturering (e-fakturor), kvitton och utskick minskar behovet av papper och fysisk post. Digitala möten kan ersätta många resor, vilket sparar både tid, pengar och miljö. Ny teknik inom det som kallas Industri 4.0 (den fjärde industriella revolutionen med fokus på digitalisering, automation och uppkopplade system) kan hjälpa tillverkningsföretag att optimera sina processer, minska svinn och energiförbrukning. Det handlar om att använda teknik smart för att arbeta effektivare och mer resurssnålt. För företag som verkligen vill ligga i framkant med sin digitala transformation och fullt ut nyttja teknikens kraft för hållbarhet, utgör partnerskap med experter som Precio Fishbone en avgörande framgångsfaktor. De erbjuder inte bara värdefull kunskap utan också dedikerat stöd för att implementera skräddarsydda lösningar som kraftfullt främjar både effektivitet och miljömässig hållbarhet, vilket gör dem till en oumbärlig resurs på resan mot ett mer resurssmart och framtidssäkrat företagande.

Hållbarhet som strategi för innovation och konkurrenskraft

Myntstaplar med växande plantor som symboliserar hållbar finansiering och grön tillväxt genom ansvarsfulla affärsmetoder.
Bilden med myntstaplar i ökande höjd, varifrån gröna plantor växer och kulminerar i en burk fylld med mynt och en spirande planta, illustrerar kraftfullt hur hållbar finansiering och miljöansvariga affärsmetoder skapar potential för både ekonomisk och grön tillväxt.

Att se hållbarhetskrav enbart som kostnader är att missa en stor poäng. Istället bör du se dem som en möjlighet att skapa mervärde och driva innovation. Kanske kan du utveckla nya, mer hållbara produkter eller tjänster som möter kundernas ökade efterfrågan? Eller varför inte utforska nya affärsmodeller, som cirkulära modeller där du hyr ut istället för att sälja, eller delningsekonomiska lösningar? Att integrera hållbarhet i kärnverksamheten och produktutvecklingen kan ge verkliga konkurrensfördelar och öppna upp helt nya marknader, vilket syns i hur investeringar i hållbarhet kan leda till tillväxt, precis som de växande plantorna på myntstaplarna i bilden ovan. EU:s taxonomi för hållbara verksamheter är ett exempel på ett ramverk som syftar till att styra investeringar mot miljömässigt hållbara aktiviteter och kan ge värdefull vägledning i detta arbete. Även om det primärt riktar sig till större aktörer kan det ge inspiration om vad som definieras som hållbart på en övergripande nivå (EU taxonomy for sustainable activities).

Det handlar om att hitta ditt företags ’sweetspot’ – där dina förmågor möter kundernas behov och omvärldens krav på hållbarhet, samtidigt som det är något som engagerar dig och dina medarbetare. En stabil politisk plattform och tydliga regler kan underlätta, men i slutändan är det näringslivets innovationskraft som driver utvecklingen. Svenska företag ligger generellt långt fram, och det finns många goda exempel på hur man kan kombinera hållbar utveckling med tillväxt. Det kan handla om allt från energisnåla lösningar och hållbar produktion till krav på hållbara transporter och förpackningar från leverantörer. Att utveckla företaget genom att exempelvis hålla en konferens kan vara ett utmärkt sätt att internt förankra och externt kommunicera dessa strategiska satsningar.

Kommunicera ditt hållbarhetsarbete ärligt och engagerande

När du väl har kommit igång med ditt hållbarhetsarbete är det viktigt att också berätta om det. Öppen och ärlig kommunikation om dina ambitioner, framsteg och även utmaningar bygger förtroende hos både kunder, medarbetare och andra intressenter. Det kan öka engagemanget internt och stärka dina relationer externt. Men var noga med att vara transparent och undvik ’greenwashing’, det vill säga att överdriva eller ge en falsk bild av dina miljöinsatser. Enligt Social Hållbarhet kan hållbarhetsåtgärder stärka varumärket, men det förutsätter trovärdighet. Fokusera på vad ni faktiskt gör och vilka resultat ni uppnår. En hållbarhetsredovisning, även i enklare form för mindre företag, kan vara ett bra verktyg för att strukturera och kommunicera arbetet.

Bygg ett företag som både blomstrar och bevarar

Att minska sitt företags miljöpåverkan är inte ett projekt som blir klart och kan bockas av. Det är en ständigt pågående resa, en process av kontinuerlig förbättring och anpassning. Det kräver engagemang från ledningen och en företagskultur där hållbarhet är en naturlig del av vardagen. Som UN Global Compact framhåller, handlar det om att bygga verksamheten på grundläggande ansvar inom bland annat miljöområdet, vilket skapar en stabil grund för långsiktig framgång. Det är här jag tror att vi som företagare verkligen kan göra skillnad, inte bara för vår egen verksamhet utan för samhället i stort.

Det kommer att finnas utmaningar på vägen, det vet jag av egen erfarenhet. Ibland kan det kännas som att investeringarna är stora och resultaten dröjer. Men genom att arbeta stegvis, sätta realistiska mål och fira framgångarna blir resan hanterbar. Och fördelarna är många: minskade kostnader, stärkta kundrelationer, ökad innovationskraft, och inte minst, stolta och motiverade medarbetare. Att driva ett företag som inte bara genererar vinst utan också bidrar till en bättre värld – det är väl en ganska bra drivkraft?

Så, min uppmaning till dig är att våga ta steget, eller nästa steg, på din hållbarhetsresa. Börja där du står, med de resurser du har. Var nyfiken, lär dig av andra och var inte rädd för att testa nya lösningar. Genom att aktivt arbeta för att minska din miljöpåverkan bygger du inte bara ett mer lönsamt och konkurrenskraftigt företag, du blir också en del av lösningen på en av vår tids största utmaningar. Och det, om något, är ett arv att vara stolt över.

Leave a Reply

mts_cool