Gillar du tidiga morgnar, nätverksmingel och rödsprängda ”snart-deadline”-ögon mitt i natten? Grattis! Det låter onekligen som att du är som klippt och skuren för företagande – yrkesrollen som präglas av frihet under ansvar och synnerligen få Svensson-dagar á la 9-5.
Få yrkesgrupper i Sverige sliter så som landets småföretagare gör. Bilden av entreprenörskap som kablas ut i massmedia är dock ofta romantiserad och ensidig och skildrar oftast endast framgångssagorna medan antalet företagskonkurser och tragiska levnadsöden tenderar att tystas ner.
Finns det verkligen en ”vardag” för företagaren?
Hur ser egentligen en ”vanlig” dag ut när allting är beroende av en och samma person? I alla fall för den enskilde näringsidkaren. Å ena sidan kan man betrakta Sverige som ett företagarvänligt land – samhällsdebatten förhåller sig generellt sett väldigt positivt inställd till företagande och entreprenörskap. Den sociala tryggheten och skattetrycket drar å andra sidan åt helt andra fronten med högt skattetryck och kraftigt eftersläpande trygghetssystem för den som valt att lämna mittfåran och följa sin egen dröm. Som nystartad företagare är det dessutom lätt att göra administrativa misstag och få Skatteverkets skarpa ögon på sig.
Ett sätt att undvika onödiga missar och dessutom komma tillrätta med ett annat vanligt problem bland företagare, nämligen att känna sig ensam på dagarna, är att anmäla sig till en utbildning. Oavsett inom vilken bransch eller vilket område företaget verkar gynnas de flesta av grundläggande kunskaper inom framförallt redovisning, marknadsföring och affärsjuridik. Tänk bara på att vara ute i god tid om du ska läsa på högskola eller universitet. För att öka dina chanser att komma in kan du alltid komplettera dina betyg genom att skriva högskoleprovet. Om du ska skriva högskoleprovet under våren 2019 ska du anmäla dig till det senast den 1 februari.
Trots riskerna ovan som vi kikat på drömmer drygt 50 % av svenskarna om att bli egen företagare. Så vad är det då som lockar och drar? För många av oss handlar det givetvis om friheten. Känslan av att på riktigt få bestämma sin arbetstid är onekligen svårslagen. Framförallt om man kommer från den styrda hierarkin och vardagen i näringslivet, börsbolag eller kanske en större konsultbyrå. Många älskar det de gör och är utpräglade ”doers”, ambitiösa karriärister, men någonstans på vägen tappar de sitt varför och arbetet börjar kännas meningslöst.
Bland de bästa och mest framgångsrika företagarna finns ofta en gemensam nämnare: att inte drivas av pengar. Det kanske kan låta märkligt, men för de här personerna finns en stark inre glöd som vägleder dem framåt. Något att luta sig tillbaka mot när vardagen känns tung och tveksam. Kanske är det inte konstigt att pengarna och lönsamheten ofta följer som ett brev på posten. Att på fullaste allvar leva efter sina autentiska värderingar slår tvångsmässigt följande av ”corporate values” vilken dag som helst.
(I alla fall om du frågar någon av oss som valt att hoppa av och lämna hamsterhjulet till förmån för större drömmar och visioner).